Itse kasvanut jossain kohdin eräänlaiseksi moottoripääksi, vaikkei ihan lapsena ollutkaan mitään moottoriajoneuvoja eikä kaveripiirissäkään niitä kauhean paljoa ollut. Itselläni ei edes koskaan mopokorttia ollut (olin ensimmäinen ikäluokka joka sen joutui suorittamaan). Mopo toki oli jolla ajeltiin, noh, joskus vähemmän laillisesti, mökillä sillä rääsättiin enemmän.

Aikuisiällä taisin joskus 25 vuotiaana hommata kiinanmönkijän (mänkijän) jolla sit muutaman kaverin kanssa ajeltiin. Jossain kohdassa se sitten hävitettiin vuoden rääsäilyn jälkeen. Tämän jälkeen hommasin kelkan, vanhan Polariksen Edge koppaisen (121″ reittipora). Tämä läskikuomuinen kyyditti kolmen kaverikoplaa kutakin vuorotellen ja sillä ajeltiin siellä sun täällä missä osa pystyi odotella. Vähemmän oli sitä reittiajoa kun ei muilla ollut kelkkaa. Toki joskus kävin ajelemassa Ilmajoelta Kurikkaa kohti reittejä. Jossain kohdissa sitten yksi kaveruksista hommasi myös saman ajan kelkan ja lähdettiin jo pohjoiseenpaan reissuun ja sinne ajelemaan reittejä.

Tästä kasvoi sitten äkkiä nälkä ja vanha läskiposkinen reittipora sai väistyä. Tilalle tuli hieman pidempi (144″) Polariksen IQ koppainen ja vanha Polaris meni sit porukan kolmannelle joka ei vielä kelkkaa omistanut. Uudemmassa alkoi olemaan hieman enemmän matolla pituutta ja lapulla korkeutta (varsinkin kun siihen vaihdettiin 51mm lapulla oleva matto). Kaveri hommasi samaan syksyyn sitten vielä korimallia uudemman Polariksen Assaultin myös 144″ pitkänä. Sit mentiinkin jo enemmän umpihankeen ajelemaan ja tehtiin Ruotsiinkin umpisen seikkailureissuja.

Nyt vaikkakin talvi on mitä on niin hommasin itse taas IQ korimallia yhden uudemman mallisen Polariksen RMK kelkan 155″ mattopituudella. Nämä on onneksi niitä halvimpia ettei kovin paljoa ala v*****maan jos ei ajamaan pääse tai ehdi (kuten nyt 2020 talvena). Sain taas sitten vanhan IQ Polleni kaupattua samalle kaverille joka osti aiemmankin kelkkani, hän taas kauppasi vanhan Edgen eteenpäin. Halvalla jouduin myymään, mutta tällä ylläpidän meidän pientä harrastusporukkaa 😂 Toinen kaveri myi toissa talvena Assaultin pois ja nyt ei tälle talvea vielä hommannut kelkkaa mutta ensi talvi toivottavasti tuo muutoksen tähän.

Näillä leveysasteilla tämä kelkkailu on hieman hankalaa ja matkaa on joka suuntaan kun meinaa lähteä ajamaan. Aiheuttaa aina sen, että pitää enemmän suunnitella ja varata aikaa kalentereihin reissuja varten. Mutta kun niille päästään niin niistä otetaan kaikki irti.

Helmikuussa käytiin mökillä ajeluttamassa lapsia ja testailemassa kelkkoja. Mukana oli Polariksen kolme sukupolvea kelkoista ja junnuille Kiinalainen Suzuki-kopiomönkijä. Kuvassa myös aiemmin etsitty perheauto joka tässäkin kohtaa palvelee erittäin hyvin; kyytiin mahtuu 3 penkkiriville porukkaa ja konttiin menee vielä helposti kamat ja mönkijä.

Alla kuvassa on kaikki kolme kelkkaani. Taaimpana ensimmäinen kelkkani joka oli enemmän reittikelkka tai ns. sporttikelkka, vanhan korimallin Polaris 500 XC SP 121″ vm. 2007. Keskellä toinen kelkkani (jonka nykyään kaverini omistaa) välimallin kuomulla Polaris IQ 600 H.O. 144″ vm. 2006. Etualalla sit tämän talven hankinta Polaris RMK 155″ vm. 2013 ja ensimmäinen kelkkani joka ei ole kaasarikoneella, tässä jo ruiskukone, mutta 2-tahdeista en luovu.

Kaikissa ostamisessani kelkoissa on ollut vikaa ostohetkellä kun ei ole varaa ehjää ostaa 😂 Ensimmäisessä oli matto lopussa (ja näihin maksaa uusi matto 800-1000e). Toinen ei lähtenyt käyntiin bensapumpun vuoksi joten siitäkin alennusta. Uusimmassa on siellä täällä kulumaa ja pakolämpötila-anturi hajalla. Kaikki on toki korjaamalla saatu kuntoon ja halvemmaksi kuin vastaavat myynnissä olevat ehkät kelkat.

Mökkireissulla pojille tehtiin jäälle iso 8-rata ja saivat siinä painelle niin lujaa kuin uskalsivat. Vanhempi alkoi ottamaan jo kunnolla vauhtia (tai sen mitä tuosta lähti jäällä) ja omien sanojen mukaan driftaamaan mutkissa. Nuorempi otti hieman rauhallisemmin, mutta vauhdikasti oli sekin meno.

Kelkallakin kävin itse ajelemassa ja sitä testailemassa. Lisäksi ajelutin tenavia vuorotellen pitkin jäätä ja hieman metsäpohjallakin missä nyt sattui hieman olemaan lunta. Vanhempi poika jo kyselee koska saa oman kelkan 😆