Tuli ajankohtaiseksi alkaa uutta ilmalämpöpumppua etsimään, kun 2023 lopputalvesta maaliskuun tietämillä vanha Argon ilmalämpöpumppu sanoi yhteistyö- ja avunantosopimuksen irti yksipuolisesti. Vanhan pumpun valmistusaika oli 01/2005 ja se oli asennettu 2006 paikalleen joten kiitettävän kauan toimikin. Vanhan pumpun teknistätietoja ja kulutuslukemia oli aiemmassa artikkelissa Sähkönkulutus ja ilmalämpöpumppu jonka perusteella voisi sanoa, ettei tämä ole ainakaan muutamaan vuoteen ollut enää tehokas lämmittäjä.

Vanha Argon ilmalämpöpumppu

Uuden ilmalämpöpumpun hankinta

Aloin tutkailemaan ensin maakunnasta yrityksiä joista uutta laitetta voisi kysellä ja tarjousta saada. Lopulta keskityin kotikuntaani ja sitä kautta sitten päätin valita Ilmalämpöpumput Hellsten. En lopulta edes kysellyt muualta tarjouksia, kun sain sen verran hyvän tarjouksen sekä helpon ja korottoman rahoituksen pumpulle. Rahoituksella sen vuoksi etten joka penniä halua heti sijoittaa vaan otan sen kulutuksessa sitten takaisin. Hellsten tarjosi yhteistyössä Resurs Bankin kanssa edullista Energia rahoitusta, jossa oli 12kk maksuajalla 0% korko, pidemmissä sitten korko% oli jo mukana. Kirjoitushetkellä en tiedä onko rahoitustarjous edelleen voimassa, mutta kysymällä se selviää.

Pumpuksi valikoitui Gree Amber 35 jossa riittää tehoa lämmityksen osalta isoon avoimeen tilaamme talossa. Olohuone, ruokailutila, keittiö, eteinen ja käytävä muodostavat noin 85m2 avoimesta alueesta ja käytävältä sitten makkarit joihin lämmön ei tarvi edes niin paljon siirtyä. Eli pumppu tuli olohuoneen ja ruokailutilan väliin, isolle päätyseinälle.


Ilmalämpöpumppu, vanhan poisto

Vanhan Argon ilmalämpöpumpun asennus sisällä

Uusi ilmalämpöpumppu asennettiin toukokuun puolivälissä 2024 vanhan paikalle ja oletuksena oli tietenkin, että vanha puretaan pois ja uusi asennetaan tilalle. Helppoa kuin mikä! Noh, eihän se ikinä mene kuin Strömsössä omalla kohdalla.

Aukko seinässä (ulkoa päin seinä on tiili-puu-tiili-rappaus ja noin 60cm paksu) ei ollut sitten kaadoltaan ihan sopiva eli kondenssivesi ei kaadu ulospäin vaan voisi mahdollisesti jäädä makaamaan letkuun. Tätä ongelmaa oli jo vanhankin kanssa. Asentajat saivat sitten lisätöitä ja hieman tuurata reikää isommaksi ja onnistuivat siinä hyvin.

Ulkoyksikkö olohuoneen seinän takana. Hieman olisi ehkä pitänyt viime vuosina puhdistaa paremmin ulkoyksikkö, mutta se on jäänyt jostain syystä. Nyt on tarkoitus tehdä katos uudelle ulkoyksikölle ettei lumimassa ja lehdet jää yksikön päälle makaamaan.

Argo ilmalämpöpumppu, ulkoasennus, vanha

Uusi ilmalämpöpumppu asennettuna, sisä- ja ulkoyksiköt

Gree Amber 35 ilmalämpöpumppu sisäyksikkö

Uusi Gree Amber 35 asennettuna ja sisäyksikkö nätisti paikallaan. Itse asennuksesta en alkanut kuvia ottamaa, koska halusin antaa työrauhan asentajille.

Lopputulos asennuksen osalta on erinomainen, ei mitään moitittavaa. Asentajat siivosit jälkensä, roskat yms. ja vielä mainitsivat maalilohkeamasta joka oli kylläkin jo seinässä ennen edes kuin vanhaa alettiin purkamaan. Ei siis mitenkään heidän tekosiaan.

Uusi ulkoyksikkökin siististi vanhalla seinätelineellä paikalla ja peiteputkitukset hienosti paikallaan. Erinomainen suoritus!

Vanhaan seinätelineeseen piti uudet värinänvaimennnus holkkikumit vaihtaa, koska vanhoista ei kuulemmat ollut oikein mitään jäljellä (ihmettelinkin vanhan pumpun kohdalla sellaista jurinaa olohuoneessa).

Gree Amber 35 ilmalämpöpumppu ulkoyksikkö

Loppulauselma

Vielä ei ole paljon kokemusta energiatehokkuuden osalta, mutta jäähdyttää ainakin paremmin ja pienemmällä energialla. Tuleva talvi näyttää paremmin sitten erot energiakulutuksissa vanhan ja uuden välillä, vaikkakin tähän vaikuttaa moni ympäristötekijä, mutta osviittaa saa hyvin kokonaiskulutuksesta. Puhallusteho on ainakin järkyttävän paljon parempi vanhaan verrattuna.

Palataan tähän energiakulutukseen viimeistään ensi kesänä artikkelin muodossa.