Tuli tuossa ostettua Tori.fi -palvelusta PS4 keskimmäiselle pojalle, mun työhuoneeseen pelikonsoliksi. Fortnite on kovassa huudossa ja tämän pelaajia on välillä 4kpl ja yhdelle konsolille, kun ei mahdu pelaamaan kuin kaksi pelaajaa kerrallaan. Vanhin poika on jo mun tietokoneen ominut Fortniteä pelatessa, koska on hieman parempaa kuvaa kuin konsoleilla (1440p 144Hz 150-200 fps). Mutta muilla riittää hyvin tuo PS4:n tuottama kuva.

Tämä tietokone on tosiaan työhuoneessa, jossa on kaksi kaarevaa 1440p 144Hz näyttöä. Aiemmin toiseen näyttöön oli yhdistettynä Nintendo Switch ja sillä Forniteä, mutta se ”bugaa” pojan mielestä niin pahasti eli tähän tilalle nyt PS4. Olkkarissa taas sitten on PS4 Pro ja 65″ televisio joten siinä mahtuu kaksi pelaamaan hyvin.

Nyt sitten tuli ostettua tämä PS4 projekti jota myyntiin esim. lauseella ”pitää vähän ääntä peli päällä”. Tästä jo tiesin, että vaatii puhdistusta ja syvää sellaista, mutta hintakin oli sen mukainen.

Purku ja puhdistus

Kuvalliset ohjeet purkamiseen ja operaatioon löytyy helposti esim. iFixit – PlayStation 4 Thermal Paste Replacement. Tämän konsolin mallinumero oli CUH-1004A eli ensimmäistä sukupolvea oleva. Ei ole Slim- eikä Pro-malli. Näiden eri mallien välillä on erilaiset purkuohjeet joten malli kannattaa varmistaa, että löytää oikean ohjeen.

Heti kannen irroittamisen jälkeen ja jo ennen sitä kyllä huomasi, että konsolissa on pölyä ja paljon

Heti emolevyn suojapellin irroittamisen jälkeen näkyi kuinka pöly on työntynyt myös emolevyn takapuolelle (ns. alle jos konsoli on makuulla) jonne sen ei pitäisi mennä. Tämä vain tarkoittaa sitä, että ilmankierto on ollut puutteellista. Rei’itetyn kohdan olla on tuulettimen siivet.

Emolevy nostettuna pois ja tuuletin näkyy nyt kunnolla. Tunkenut pölyä vääriin paikkoihin, kun oikea ilmankiertosuunta on estynyt.

Muistiparistin ympärille on kertynyt oikein kunnon kasa rasvoittunutta pölyä. Tämä on tuossa hieman hankalassa paikassa tuulettimet vieressä.

Prosessorin lämpötahna oli täysin kuivaksi korpuksi muuttunut eikä sillä luultavasti ole mitään lämmönsiirtokykyä enää. Muistien lämpötyynyt myös osittain revenneet, toki irroituksen vuoksi ja ne myös meni vaihtoon.

Jäähdytinsiili on se jonka tukkeutuminen aiheuttaa eniten meluhaittaa ja suihkukoneen tai imurin ääntä. Tästä kun ei ilma kierrä, ei myöskään jäähdytys toimi ja järjestelmä vain nostaa tuulettimen kierroksia. Sitten alkaakin se imuäänen efekti, kun ilma ei vain kierrä.

Tässä oli tälläinen noin vajaan sentin paksuinen kerros pölymattoa, peini ilmareikä oli tuossa hieman vasemmalla keskiosan tietämillä.

Tuulettimen siivet olivat ihan pölyn karstoittamat. Vaikka nämä ei sinänsä ilmankiertoa estä niin nämä ahdistavat ilman liikkumista ja aiheuttavat pientä, vääränlaista pyörettä jos mennään oikein nippelitietoon. Suora ja taisinen pinta liikuttaa ilmaan ilman pyörteitä.

Tuulettimen kotelo, konsolin runko kannattaa myös puhdistaa kunnolla. Itse puhdistin nämä desinfiovalla rasvanpuhdistusaineella. Ja tämä ihan siksi, että pölyn mukana tulee rasvaa ja siihen rasvaan se pöly nimenomaan kerääntyy ja tarttuu kiinni. Toki myös staattisen pintaa, mutta silloin sen saa ilmanpaineella putsattua, tätä ei saa.

Samalla kun kaikki on auki, virtalähde on myös hyvä puhdistaa, koska ilmakanava menee siitä läpi. Kaikki pöly tuossa sisällä jatkaa ahdistaa ilmankiertoa.

Virtalähteen kannat samoin rasvaan poistavalla pesuaineella ettei sinne jää tarttumapintaa pölylle.

Tuulettimen siivet kävin jokaisen yksitelle puhdistaen. Hetki siinä menee, kun noita rapsuttaa ja hinkkaa puhtaaksi, mutta onpahan tehty kunnolla.

Tuulettimen kotelo, konsolin runko myös puhdisttu harjalla sekä liinalla pyyhkien ja rasvaa irroittavalla pesuaineella.

Jäähdytinsiilessä näkee se eron parhaiten, miltä se näyttää puhdistettuna. Tästä kulkee ilma nyt kunnolla läpi. Tämä uitettu ja liotettu niin, että siilin kaikki pinnat on rasvattomat ja pölyttömät.

Puhdistusten jälkeen olikin kokoamisen aika. Ohje vain takaperin niin muistaa mikä missäkin välissä meni paikalleen, sekä mikä ruuvi oli missäkin.

Kantta vaille valmis kasaus. Muutaman tunnin otti koko operaatio, toki parissa erässä tehty liottamisen ja muiden vuoksi.

Loppulauseena voisin sanoa, että oli onnistunut osto ja puhdistuksen jälkeinen toiminta jopa hieman yllätti. On nyt hiljainen ja hiljaisempi kuin tuo olkkarin PS4 Pro joka pitää kaiketi myös puhdistaa jossain kohtaa.