Isänpäivä

Isänpäivä 2018 oli järjestyksessään toinen jonka vietin kahden poikani kanssa kolmistaan. Aamusta asti oli tarkoitus vain olla ja tehdä yhdessä mitä meitä huvittaa, ei kiirettä tai tarkkoja aikatauluja (niitä nyt ei ole oikein koskaan). Pojat olivat tehneet hienoja isänpäiväkortteja eskarissa, päiväkodissa ja äitinsä luona. Kaikki kortit koskettivat suuresti, mutta yksi vielä ehkä enemmän kuin muut. Nooa oli nimittäin piirtänyt kuvan jossa olimme minä, Nooa, Elja ja nykyinen naisystäväni Iina (vaikkakin yhdellä i:llä, mutta Nooa itse oli miettinyt kuinka nimi kirjoitetaan). Tämä piirros sai silmät kostumaan, olen niin onnellinen kun Nooa piirtää Iinan samaan kuvaan meidän kanssa.

 

Päivän mittaan ohjelmassa oli sitten poikien toiveesta pelata yhdessä Lego Marvel Super Heroes peliä pleikkarilla sekä erilaisia perinteisiä pelejä kuten Kimbleä, Yatsya, Afrikan Tähteä, muistipeliä ynnä muita pelejä. Ulkona käytiin pyörähtämässä pienellä lenkillä koiran kanssa, muuten aika meni sisällä touhaillessa ja yhdessä ollessa ja tehdessä. Pojat saivat välillä pelailla ihan itsekseen kun itse valmistelin ruokaa ja kakkua. Ruoka oli poikien toiveiden mukaista.

 

Ruuan aika

Ruokana oli lohkoperunoita ja lihapullia. Perunat on oman maan perunoita mökiltä ja taisivat olla Lapin Puikuloita tai jotain vastaavia. Vajaa kilo perunoita, pesu, lohkominen ja antaa hetken kuivua esim. siivilässä. Lohkot kulhoon mausteiden ja öljyn kanssa, lopuksi armoton sekoitus ja kaikki pellille 225°C ja varmaan joku 25 minsaa tai kunnes lohkot on mukavan rapeita.

 • 3-4 rkl ruokaöljyä
 • 2 tl savustettua paprikajauhetta
 • sopivasti Himalajan ruususuolaa (en osaa käyttää enää muuta)

 

Lihapulla tein tällä kertaa taas erilaisella reseptillä, normaalisti ilman mitään sidosaineita eli korppujauhoja yms.. Elikkä jotenkin näin taisi mennä tällä kertaa:

 • 400 g sika-nautaa
 • 1 dl turkkilaista yogurttia
 • 0,5 dl korppujauhoja
 • 1 kananmuna
 • 1 sipuli
 • 1 tl savustettua paprikajauhetta
 • sopivasti suolaa, olisko menny 1 tl

Lihapullille taisi riittää noin 12-14 minuuttia uunissa joten laitoin ne jäljestäpäin uuniin ja samalla siirsin lohkot ylös jotta pinta rapeutuisi paremmin. Pöytään mennessä sit lautaselle laiskanmiehen salaattia eli pilkottuna kurkkua, tomaattia ja paprikaa.

 

Makeaa mahan täydeltä

Kakku syntyi taas kerran niiden ainesten perusteella mitä kaapeista löytyi, tietenkin muutamia täytyi ostaa kuten vispikerma sekä kuorrutteeseen tuleva suklaa ja jotain muuta pientä. Koitan nyt oikein muistelemalla muistella mitä laitoin ja minkä verran.

Pohjana taas kerran seinikakkupohja pienellä kaakaotwistillä:

 • 2,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl kaakaojauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 2 dl sokeria
 • 4 kananmunaa
 • 1 dl kiehuvaa vettä

Munat ja sokeri kulhoon ja armoton vatkaus koneella siihen asti, että pintaan jää hieman kuviota kun taikinaa valuttaa vatkaimesta. Tämän jälkeen vielä armottamampi vatkaus koneella ja samalla lisätään kiehuva vesi mukaan tipottain, meni varmaan 20 pienessä erässä tuo desi vettä vatkauksen aikana. Taikina kuohuaa noin kaksinkertaiseksi ja tähän meni varmaan vispauksessa 5-10 minsaa. Lopuksi vehnä- ja kaakaojauhot sekä leivinjauhe sekaisin ja taikinaan siivilän läpi kevyesti käännellen. Lopuksi koko taikina korppujauhoilla vuorattuun vuokaan ja uunissa 200°C alatasossa noin 30 minsaa. Ps. kannattaa 20 minsan jälkeen hieman vahtia ettei pinta pala ja peittää mahdollisesti foliolla jos niin meinaa käydä.

 

Seuraavana edessä olikin täytteen tekeminen. Tämäkin vanhasta tottumuksesta ja niistä raaka-aineista mukaillen mitä kaapista sattuu löytymään, vispikerma ja sitruunarahka piti ostaa erikseen. Mansikat ja banaanit oli pakkasessa, banaania oli joskus kypsymässä yli niin siivutin pakkaseen jotain tälläistä käyttöä varten.

Mansikka-banaanitäyte

 • 2 kpl banaania
 • 3-4 dl mansikoita
 • 2 dl vispikermaa
 • 1 prk sitruunarahkaa, vaihtoehtoisesti maustamaton rahka ja sitruunamehu sopivassa suhteessa
 • 1,5 rkl vaniljakreemiä

Mansikat ja banaanit suliksi ja sauvasekoittimella soseeksi. Vatkataan vispikerma ja lisätään lopuksi vaniljakreemijauhe sekaan ja vatkataan tasaiseksi. Sekoitetaan rahka kermavaahdon sekaan ja sen jälkeen mansikka-banaanisose samaan syssyyn. Sen jälkeen jääkaappiin odottamaan kakkupohjan valmistumista.

 

Kakkupohja saadaan uunista pois niin alkaa täyttäminen. Kostuttamiseen olen aina käyttänyt maitoa ja todennut sen hyväksi neurtaaliksi vaihtoehdoksi joten sillä mennään tälläkin kertaa. Kakkupohja kolmeen siivuun ja vuo’an reunuksen ympärille pitämään täyte oikeassa paikassa. Päällimmäinen siivu kostutetaan ’väärältä’ puolelta eli kostutetaan ensin ennen kuin käännetään hatuksi päälle. Ja tiettu joka väliin oman maun mukaan täytettä, eli itsellä sellanen vajaa 2 cm kerros.

 

Täytetty kakku odottaa enää koristelua. Tällä kertaa päälle tulevat hedelmät vaihtuivat Pätkis-suklaakuorrutteeseen. Suklaan sulatin mikrossa välillä sekoittaen. Kuohukerma pitäisi kuumentaa kattilassa, mutta noin pieneen määrään kun ei ollut kattilaa niin lämmitin senkin mikrossa. Sekoitin kerman sitten sulan suklaan joukkoon ja niin kauan että sain taisaisen seoksen aikaiseksi. Tämän jälkeen nopea levitys kakun päälle jolloin ehtii vielä tasoittua kunnolla jos niin haluaa. Lopuksi sitten kuningatarkermavaahdolla (ruokalusikallinen vaninljakreemiä per 2dl vispikermaa) sivujen koristelu.

Pätkis-suklaakuorrute

 • 1 kpl Pätkislevy (99 g)
 • 0,5 dl kuohukermaa

 

Ja taas kerran vaikka itse sanonkin niin maku oli aivan mahtava, mansikan ja banaanin makeus tulee hienosti esille sekä pieni vivahde sitruunaa. Lisäksi Pätkissuklaa antaa oman pienen vivahteensä makaudesta.

 

Ruokajämät tuunaukseen

Illalla vielä väänsin itselleni iltapalan päivän ruuasta jota oli jäänyt yli. Isoo ruokalusikallinen kunnon voita pannulle, lohkoperunat ja lihapullat perästä, hieman siivutettuja oliiveja mukaan ja päälle vielä juustoa raastettuna. Ai että rasvaa tirisevä ruoka on hyvää!

Follow my blog with Bloglovin