Kopterikamera tai drone, miten nyt halutaankaan kutsua, on aika kätevä laite kuvailuun. Nykypäivän halvimmat laitteetkaan joilla alkuun pääsee ei enää mitään älyttömiä maksa. Kopterilla on hyvä käydä kuvailemassa vaikka omaa markkia, ottaa myyntikuvia talosta tai vastaavasta, kuvata omaa harrastusta laittaen drone seuraamaan ja kuvaamaan.

Tuli vuosi sitten, syksyllä 2017 ostettua ensimmäinen drone. Malli oli silloin DJI Phantom 2 erillisellä Gopro Hero 4 kameralla. Tämä oli kuitenkin turhan iso laite siihen että sitä voisi kuljettaa mukana esim. moottorikelkkaillessa tai kalastaessa tai missä nyt ikinä keksiikään. Tämän sitten otin ja myin pois.

 

Tänä kesänä (2018) sitten ostin pienemmän dronen eli DJI Sparkin. Tämä tuntui yhtäkkiä sopivankokoiselta ja helposti mukana kannettavalta laitteelta. Kesällä tuli jonkin verran kokeiltua lentämistä ilman kuvailua jotta oppi hieman miten tämä pieni ja näppärä laite lentää. Löytyy helposti käytettäviä ominaisuuksi kuten kohteen seuraus, profiilikuvaus (pyörii ympärillä), spiraalia kiertäen poistuu kohteesta, tai poistuu suoraan ylöspäin kuvaten kohdetta. Ja kohteena voi olla ihminen, eläin, auto tai mikä vain minkä laite pystyy tunnistamaan kuvasta.

Videoeditointi tehdään Corel VideoStudio -ohjelmalla. Päivitysten jälkeen olisi käytössä kaikenmaailman hienoja tehosteita ja niihin pitää koittaa tutustua jossain kohdin vielä enemmän. Noiden kaikkien ominaisuuksien ja tehosteiden testaaminen on vain hemmetin aikaa vievää työtä koska useimmiten se ei vain ole klik, klik ja valmista. Aina pitää jotain säätää ja soveltaa että toimii kuten pitäisi.

Laite sitten hieman unohtui kaikkien muiden kiireiden keskellä, mutta nyt syksyllä taas tullut ajankohtaisemmaksi ottaa laite tarkempaan käsittelyyn ja tehdä joitain testikuvailuja. Mökillä tuli loppukesästä otettua muutamia kuvia yläilmoista. Näistä näki kyllä hienosti maaston ja miltä se oikeasta yläilmasta näyttää, nyt varsinkin kun pari vuotta sitten kaadettiin puut markilta.

 

Tuli myös kuvailtua videota ja niistä pätkistä mistä pystyi tekemään jotain järkevää niin tuli tehtyä pieni editointi. Kyllä tämä taas tästä lähtee, kun vain harjoittelee ja tutustuu kaikkeen mitä dronesta sekä ediointiohjelmasta löytyy. Videossa on hieman kuvalaadussa tingitty, koska oli vain tarkoitus olla testivideo eikä edes jakaa missään. En sitten kuitenkaan jaksanut uudestaan videota ottaa ulos niin tämä saa kelvata tässä kohdin.

 

Dronea on tullu lennäteltyä ohjaimen avulla johon on sitten oma puhelin liitettynä näytöksi. Tämä on hieman huono, koska jossain kaukana sivystyksen ulkopuolella olisi hyvä jos puhelimessa pysyisi virta eikä tarvitsisi sitä kuluttaa joten hommasin tablet-telineen ja alan käyttämään näyttönä iPad Miniä. iPadin näyttö on myös kirkkaampi, isompi ja akku kestää paremmin, sekä laitteen koko ei vielä ole niin suuri ettei sitä helposti kuljettaisi mukana.