Voitin 2017 kesällä tai syksyllä Pihlan Facebookissa järjestämästä arvonnasta lahjakortin Starkkiin. Lahjakortilla sai vain Pihlan tuotteita, eli niitä sitten selailemaan. Hetken kun olin sivuja selaillut niin selkisi että uusi ovi voisi olla se jota lahjakortilla hankin. Ikkunat taloon on kuitenkin vaihdettu 2008 eikä niitä tuolla lahjakortilla olisi saanut kuin yhden tai kaksi, riippuen koosta tietenkin. Ulko-ovet (kaksi sisäänkäyntiä) ovat kuitenkin alkuperäiset vuodelta 1973 joten aika olikin jo päivittää toinen.

   

 

Edustajan kanssa kävin tutustumassa malleihin ja muihin ehtoihin. Selasin sitten kuvastoa vielä kotosalla vanhemman poikani kanssa ja sanoin hänelle että hän saa päättää oven mallin. Malliksi tuli tasaisella pinnalla sekä pysty ikkunalla oleva ovi. Ovi tilattiin antamani mittojen mukaan jotka taisin tarkistaa ainakin 5 kertaa ennen kuin ne ilmoitin. Tarkistusten jälkeenkin olin vielä epävarma mitoista, mutta ajattelin että sitten vaikka suurennetaan oviaukkoa jos ei mahdu.

 

Ulko-oven toimitusajankohdaksi sovittiin huhtikuun puoliväli. Tämä siksi koska oli talon lunastaminen ja muu tavaroiden jakaminen avioeron jäljiltä vielä kesken enkä halunnut uutta ovea tuoda siinä vaiheessa taloon täyttämään tiloja. Ovi sitten saapui huhtikuussa ja odotteli asennusta autotallissa aina elokuuhun asti kunnes yhtenä torstai-iltana päätin, että tulevan viikonloppuna sen asennan. Ja siitähän se idea sitten alkoi toteutumaan (taas kerran). Uusi ovi lähettyville ja vanhaa purkamaan. Ja muistetaan vielä huomauttaa etten ole ikinä ennen ulko-ovea vaihtanut.

 

Ovi nousi hienosti paikaltaan pois, mutta karmien poistossa saikin sitten hieman raapia päätä (tai näin aluksi luulin). Karmiruuvit eivät olleetkaa ihan niitä perinteisempiä mitä olen sisäkarmien kiinnityksissä käyttänyt. Koska tuohon ei oikeaa työkalua löydy niin sitten vain rautasaha käteen ja pultit poikki.

   

 

Karmin irroittamiseksi piti vielä sahata vanhat uretaanieristeet jotta karmin sai yhtänä kappaleena irti. Puukolla vielä irroitella loputkin uretaanisti irti sekä katkoa loputkin karmiruuvien jämistä.

 

Pienen ongelman huomasin oven asentamisessa, tai huomasin sen jo oikeastaan silloin kun ovea kuskasin nokkakärryillä autotallista asennuspaikalle. Ovi painaa karmeineen 145 kiloa! Hupsista keikkaa! Olin ajatellut että helpostihan tuon oven asentaa yksikseen paikalleen, mutta tuon painon huomatessani en ollutkaan enää niin varma. Muutaman hikisen ja ähkämisen täyteisen kymmenen minuutin päästä ovi oli karmeineen aukossaan ja karmiruuveilla kiinni sekä tietenkin vaaterissa.

 

Kun ovi oli paikallaan ja sain ensimmäisen kerran uusilla avaimilla uuden oven avata jonka olin itse asentanut, oli tunne aivan mahtava!

 

Sisäpuolella olikin sitten vielä tekemistä. Oven karmi oli muistaakseni 280mm syvä ja vanha taisi olla jotain 160-180mm joten hieman täytyi kehitellä jotain täytettä. Sivut oli helppo täytellä uretaanivaahdolla jo sitten vain lista kiinni karmiin ja tilkka liimaa uretaanin kohdille. Yläpuolella täytettävä rako ylöspäin oli n. 200mm joten piti tehdä puusta runko ja kipsilevyllä peittää kolo. Onneksi en heitä oikeastaan mitään pois niin nämäkin pienet materiaalimäärät löytyivät varaston uumenista.

   

 

Ja kuten yleensäkin, tämäkin projeki kasvoi. Päätin sitten maalata myös eteisen uusiksi. Maalasin eteisen 8 vuotta sitten vaalealla siniharmaalla ja nyt vetäisin sen sitten valkoiseksi. Muistelin että maaliakin olisi pitänyt olla jäänyt varastoon makuuhuoneiden remonteista, mutta toisin oli, maali olikin loppu. Koska ideaa ei saa päästä pois niin päätin hypätä autoon ja ajella Prismaan hakemaan maalia. Tyyliini uskollisesti ostin halvinta mahdollista maalia, eli tällä kertaa Housen Remonttimaalia, aiemmin olen käyttänyt valikoimissa ollut REG Remonttimaali, mutta se on poistunut ja tilalle tullut House. Pari kerrosta maalia muiden hommien välissä (päällemaalausaika 2 tuntia) ja avot! Enää listat paikoilleen ja homma valmis.

Tämä pikku remontti/asennus auttoi taas motivaatiossa takkahuoneen remontin/muutoksen kanssa. Motivaatio kasvaa kun saa jotain tehtyä valmiiksi asti ja takkahuoneen muutos on pidempi projekti niin sitä motivaatiota pitää jollain hakea ja kasvattaa. Samalla myös sain taas enemmän uskoa itseeni näissä hommissa, nyt ainakin tiedän että ulko-oven asennus onnistuu ilman suurempia ongelmia.