Toiminimen (Kel Po Tekniikka) kautta on tullut pyöritettyä puhelimien ja tablettien korjaustoimintaa sekä näihin liittyvää verkkokauppaa varaosille, työkaluille ja tarvikkeille. Nyt korjaustoiminta on jäänyt taka-alalle vuoden takaisin elämänmuutoksen vuoksi, verkkokauppa on ollut edelleen toiminnassa.

Verkkokauppa on hyvin yksinkertainen ja sinänsä helppo ylläpitää, periaatteessa vain teet täydennystilaukset, päivität varastosaldot sekä tulostat tilaukset, pakkaat ja lähetät ne. No eihän se todellisuudessa niin helppoa sitten kuitenkaan ole, näin 7 vuoden kokemuksella voin sen kertoa. Monta mutkaa aina matkassa, ainakin jos itse verkkokaupan rakentaa avoimen lähdekoodin alustalle. Noh, ei siitä enempää, ylläpito näiden osalta on tässä kirjoituksessa sivuseikka.

Verkkokaupan päivitys taas on monelta kantilta kannattavaa. Sivuston koodista löydetään aina joitain tietoturva-aukkoja jolloin sivustoa täytyisi päivittää. Tämä siltikin vaikka maksutapahtumat turvataan salatun SSL-yhteyden avulla ja käsitellään ulkoisessa palvelussa eikä maksutietoja tallenneta minnekään. Päivitys hoituu hyvinkin yksinkertaisesti, pari klikkausta ja valmista, mutta mahdollisten lisäosien toimivuus uuden päivitysversion kanssa on sitten toinen juttu, kuten myös muokkaukset rakennekoodeissa.

Kesäkuussa 2017 tuli eteen tilanne että verkkokauppa oli periaatteessa pakko päivittää kokonaan uuteen versioon (1.6.xxx -> 17..xxx) jolloin muutokset rakenteessa ja koodissa on suurimmat. Otin varmuuskopion, kuten aina ennen päivitystä ja aloin päivittämään. No perkele, päivityshän ei mennyt putkeen. Ajattelin ettei mitään paniikkia, varmuuskopion palautus ja kauppa taas kunnossa. Palautuksen jälkeen huomasin että ei vieläkään toimi, en sitten ollut muistanut varmuuskopioida tietokantaa johon tallentuvat asetukset, sivuteksti, tuotteiden eri parametrit yms. ja tietokannan rakenne oli muuttunut päivityksen aikana. Eli kauppa oli mennyttä!

 

Virheilmoituksia tuli erilaisesten lisäosien (modulien) toiminnasta, tietokantayhteydestä sekä tyylitiedostoista. Näkyviltä osin kaupasta katosi kuvat tai oikeastaan niihin olevat viittaukset, tyylitiedostot muuttuivat ja lisäsi tai poisti erilaisia fonttien muotoiluja ja tyyliluokkia. Modulien asetukset katosivat eikä niitä pystynyt edes nollaamalla tai uudelleen asentamalla. Tietokanta otti osumaa erikoisella tavalla, asetukset jotka tallentuivat tietokantaan eivät enää tallennut saatika päivity, ei vaikka niitä kävisi suoraan phpMyAdminin kautta muokkaamassa ja tallentamassa.

Muutamien päivien takkuamisella sain sitten kaupan siihen kuntoon, että pääsin hallintapaneeliin ja sain tietokannan sellaiseen kuntoon että näin varastosaldot (ainakin osittain paikkaansa pitävät) ja muita tietoja. Eli nopeasti uuden väliaikaisen verkkokaupan perustaminen samoilla vanhoilla tiedoilla. Muuten hyvä mutta sain vain osan tuotteista talteen mutta kuitenkin sain jotain ja siten myös verkkokaupan käyntiin ettei sitä unohdeta ihan kokonaan.

 

Tämän jälkeen on alkanut uuden verkkokaupan rakentaminen, mutta se on hieman jäänyt kaiken muun myllerryksen aikana. Nyt olen alkanut taas verkkokauppaa rakentamaan ja tuotteistakin (962 tuotteesta) on jo 60 prosenttia uudessa verkkokaupassa. Ulkonäkö on melkein kohdillaan, muutamia tekstejä vielä muutella ja testata toiminta lopullisesti niin saan taas verkkokaupan rullaamaan. Uuden kaupan ulkonäkö muuttui samalla jonkin verrran, mutta edelleen tyyli on suhteellisen pelkistetty helpon käytettävyyden vuoksi.

 

Usein sanotaan, että hiljaa hyvä tulee, mutta kyllä tämä olisi pitänyt saada jo aiemmin hoidettua. Muutokset elämäntilanteessa vain veivät siihen ettei kiinnostus ja aika vain riittänyt. Nyt kun aika alkaa olemaan toinen niin saan taas ihmeitä aikaiseksi.