Talvisen harrastoiminnan eli moottorikelkkailun vuoksi tarvitsee peräkärryä ja sitä virkaa toimitti ennen Muulin vanha telikerry, lavamitta taisi olla 325cm ja leveys 150cm. Kärry palveli hyvin ja sinne mahtui mukavasti 2 kelkkaa. Ongelma tuli sitten siinä kun kolmaskin henkilö hankki kelkan ja täytyi aina välillä saada 3 kelkkaa kyytiin. Isompia lavettimallisia kärryjä oli kaupan vaikka kuinka paljon, hinnat noin 1500-3000 euroa, mutta meidän porukalla budjetti pidetään minimissä tai sitä ei oikeastaan edes ole, jokainen käytetty euro on liikaa. Tämän vuoksi sitten suunta kääntyi vanhaan asuntovaunuun jonka rungosta tehtäisiin itse sopiva kelkkakärry.

 

Sopiva asuntovaunu (Kafi, vuosimallia 1978) löytyi Laihialta, hintaa taisi olla tingittynä 250 euroa ja sisustan osista saatiin vielä noin 100 euroa takaisin edelleenmyytynä. Vaunu oli kokonaismassaltaan 1110kg ja korimalliltaan 450 eli sisämitta oli 450cm. Tästä saatiin sitten suunnitelmien mukaan 500 x 208cm lavakoko aikaiseksi. Leveydeksi riitti 208cm, koska 210cm olisi kaivannut jo sivuäärivalot ja ne olisi taas kasvattaneet kuluja (ei paljoa, mutta eurokin on liikaa).

Kärry lähdettiin rakentamaan kun saatiin vaunun kori pois ja riisuttua alusta täysin puhtaaksi, tukijalat yms. pois tieltä. Alustan rakenne tälläisenään on todella heikko, vääntelee ja kääntelee joka suuntaan koska korin runko ei ole sitä vahvistamassa.

 

Runko tehtiin neliöputkesta jonka laskettiin kestävän kuorma ja saataisiin mahdollisimman kevyt rakenne ja kärrylle tarpeeksi kantavuutta. Jokainen neliöpalkki hitsattiin joka saumasta kiinni eli neljältä sivulta jokaiseen kiinnityspisteeseen. Runko käsiteltiin osittain 3 kertaan vasaralakalla joka sisältää korroosion estoainetta. Kärry levytettiin 12mm sileällä filmivanerilla joka ostetiin 2-laatuisena kustannusten pienentämiseksi. Filmivaneri pultattiin kiinni runkoon useasta kohdasta jotta saataisiin senkin jäykistävä hyöty aikaiseksi. Pyörien kotelot muotoiltiin vain filmivanerista koska niiden ei ajateltu tarvitsevan kestää kovaa rasitusta, ainoastaan suojata roiskeilta.

 

Kärry valmiina ja rekisteröitynä. Rekisteröinti oli helppoa kun käytettiin lähelle alkuperäisiä korimittoja sekä vetopäätä. Jarrut herkistettiin ja käytiin läpi, pientä säätöä piti vielä tehdä konttorilla käynnin jälkeen vaikkakin hyväksytty leima tuli. Omamassa 250kg eli kantavuutta jäi 860kg. Luokkamuutos tehtiin asuntovaunusta (en muista koodia) kappaletavarakärryksi eli voi kuskata kyydissä mitä huvittaa. 2 vuoden välein katsastus ja liikennevakuutus vain 20 euroa vuosi.

 

Neitsytmatka suuntautui 2 kelkan voimin Ruotsiin ja sillä reissulla huomattiin että runko joustaa töyssyissä liikaa. Runko antaa akselista taaksepäin liikaa joustoa joka johtui enimmäkseen vanhoista c-palkeista. Samalla kertaa myös huomattiin pieni suunnitteluvirhe pyörien kohdalla, pyöriä ei voi vaihtaa ellei akselia tiputa alas. Eli pari korjausta reissun jälkeen oli tiedossa, mutta onneksi niihinkin oli ratkaisu valmiina.

Korjauksena joustoon pohjalle laitettiin kaksi uutta ja vahvempaa pitkittäispalkkia jotta runkoa saatiin jäykistettyä. Lisäksi pyöräkotelot tehtiin neliöputkesta (nyt ne sitten kestää myös rasitusta) ja niihin vielä ”vetotangot” eteen- ja taaksepäin rungon jäykkyyden maksimoimiseksi.

 

Korjatulla kärryllä vedeltiin sitten pääasiassa kahta kelkkaa, mutta tänä keväinen Ruotsin reissu tehtiin kolmen kelkan voimin. Hyvin mahtuu kolme kelkkaa (2 pitkää ja 1 pätkä) kyytiin ja saadaan vielä aisapainokin sopivaksi. Kärry kestää painon eikä jousta enää kuin jousien varassa. Nappisuoritus sanoisin minä.

 

Hintaa koko lystille taisi tulla noin 1100 euroa, hinnassa ei tietenkään ole laskettuna työtunteja koska kärry kuitenkin tehtiin itselle. Työtunteja en osaa oikein arvioida koska kärryä tehtiin silloin aina kun oli aikaa. Mutta jos jotain pitäis veikata niin varmaan noin 40 tuntia meni kaikkinensa aikaa, mukaanluettuna vaunukorin purku.

Ostetut materiaalit taisivat olla suurinpiirtein nämä:

  • Neliöputket 40x40x3mm
  • Runkopalkit 60x40x4mm
  • Filmivaneerit 12mm
  • Valosarja
  • Nastarenkaat
  • Pultattavat sidontalenkit 12kpl