Piti pojille saada yksi ylimääräinen kesälomaviikko heinäkuun alkuun koska hoitopaikka olisi molemmilla vaihtunut heinäkuun alusta toiseen, väliaikaseen hoitopaikkaan. Ajattelin että joku isovahemmista voisi varmaankin poikia päivisin hoitaa kun itse olen töissä. Ja sitten ajattelin, että jospa se vaikkapa onnistuisi mökillä järjestää jolloin pojat pääsisi muualle lomailemaan kuin kotia. Piti siis sitten suunnitella kuinka kulkea heinäkuun ensimmäinen viikko mökiltä päin töissä. Eihän siinä sinänsä ollut muuta ongelmaa kuin saada työpäivän ajaksi hoitaja, eivät kuitenkaan itsekseen vielä pärjää päivisin. Tähän onneksi löytyi ratkaisu poikien paapasta, joka on jo eläkkeellä ja suostui ilomielin olemaan päivisin poikien kanssa kun itse olen töissä.

Tiluksilla on sopivasti kaksi mökkiä, saadaan mukavasti sukupolvet eri mökkeihin. Poikien kanssa olemme oikeanpuolen vanhassa mökissä, poikien paappa majailee vasemmalla puolella uudemmassa mökissä. Pihassakin riittää nurmialuetta jossa leikkiä ja temmeltää. Ei ole pelkkää metsää koko tontti.

 

Työmatkahan ei sinänsä ole kohdallani kovinkaan pitkä, tasan 38km mökin pihasta työpaikan parkkipaikalle, kotoa töihin matkaa on 12km. Noin 45 minuuttia menee matkaan eli ajallisesti myös täysin siedettävä ja matkalla ehtii sopivasti unohtaa työasiatkin. Ainoa mikä on hieman normaaliin päivätoimintaan poikkeavaa on se ettei mökillä ole juoksevaa vettä eli kaikki pesuhommat tms. ovat hieman hankalempia arkiaskareiden kanssa, mutta kuitenkin kohtuullisen helposti hoidettavissa. Esimerkiksi tiskaus tulee hoidettua saunassa.

 

Vanhassa mökissä on yläkerrassa kaksi pientä huonetta, ensimmäisessä huoneessa 2 erillistä sänkyä, toisessa parisänky. Pojat nukkuivat erillissängyissä ja itse valtasin parisängyn. Mökissä on lisäksi alakerrassa kaksi kerrossänkyä (toisen yläsänky ei ole käytössä) joten oltaiisin voitu myös alhaallakin nukkua. Oma makuusoppi on siinä hyvällä suunnalla, että siitä näkee järvelle ja aamuaurinko paistaa sopivasti ikkunasta aamulla.

 

Aamuaurinko paistoi mahtavasti oman makuusopin ikkunasta, kun pojat herättelin klo 07:00. On niin mahtava näky tuosta toisen kerroksen ikkunasta, että en yhtäkkiä parempaa keksi, hieman erilaista puustoa, vihernurmi ja järvi auringonpaisteessa. Tämän vuoksi ei haittaa vaikka joutui heräämään turhan aikaisin.

 

Arkiaamuina mökiltä töihin suunnatessa heräsin itse 6:30 ja laittelin fledan sekä kiillotin hampaat ja ryystin pari mukillista kahvia. Noin kello 7:00 herättelin pojat yläkerrasta, laittelin pojille pienen aamupalan pöytään ja televisiosta lastenohjelmat pyörimään. Lastenohjelmana oli Pikku Kakkonen joka sopivasti alkoi herätyksen aikoihin ja loppui 8:30, vaikkakin pojat ovat jo ennen ohjelman loppumista toiseen mökkiin paapan seuraksi menneetkin.

 

Alkuillasta kun itse palasin töistä noin klo 17:00 aikoihin tein pikaisesti ruuan. Päivällä pojat ovat syöneet lounaan sekä välipalaa joten ei ihan kirkuva nälkä ollut kun töistä tulin takasin mökille. Paapan kanssa olivat syöneet nakkeja ja uusia perunoita, siskonmakkarakeittoa yms. Itse tuli sitten tehtyä sellaisia pikaruokia kuten esim. hampparit sekä hodarit. Ei ehkä niitä perinteisiä, mutta kuitenkin ihan hyviä pikaisia sapuskoja.

 

Päivisin pojat ovat paapan kanssa tehneet hieman pihatöitä, huoltotöitä ja ulkoilleet. Öljysivät esimerkiksi pihakalusteet ja paikkasivat huopakattoa (toki pojat eivät katolle päässeet). Sitten ovat metsässä käyneet kävelemässä ja keräämässä mustikoita (kyllä, niitä löytyi ja isoja vieläpä) sekä metsämansikoita. Kävivät myös pyöräilemässä lahden toisella puolella sekä paapan veljen mökillä katsomassa kuinka rakennusurakka edistyy.

 

Alkuillasta itse kävin poikien kanssa kalassa tai muuta touhuttu pihapiirissä. Sen verran vähän aikaa oli töiden jälkeen ettei kovin kauaksi viittinyt lähteä eikä toki ollu tarvekaan. Jatkettiin majan rakentamista jonka pojat aloittivat viikon aikaa tekemään. Olivat hienosti aloittaneet majan rakentamisen, mutta sitä pieni hieman siirtää, kun oli tehty polun päälle. Siirrettiin maja sitten parempaan paikkaan ja nyt sitä saa rakennella mielinmäärin aina kun mökillä ollaan.

 

Ja tottakai kun mökillä ollaan niin saunassa pitää käydä joka ilta, varsinkin kunnon puulämmitteisessä saunassa. Sauna on valmistunut muistaakseni 40- tai 50-luvulla ja on sitten muuten mahtavat löylyt. Saunoessa oli myös kerjuri paikalla.

 

Viikko meni melkein kivuttomasti ja tätä voisi tehdä paaaaaaaljon useamminkin, toki vaatii sen että joku on lapsenvahtina päivisin. Työmatkan aikana tuntui rauhoittuvan mukavasti, molempiin suuntiin mennessä, tullessa kerkesi unohtaa työasiat sekä taas mennessä valmistautua henkisesti töihin.

Kuinkas muilla, tuleeko kuljettua mökiltä päin töissä vai lomaillaanko silloin kun ollaan mökillä?